Picture 1
Picture 2
Welkom op de site van de SEC-Nederland, een van de afdelingen van de Société Européenne de Culture.

De SEC is een podium voor denkers, schrijvers en kunstenaars, een Europees forum, met een rijk verleden.

De SEC-leden in Nederland komen maandelijks bijeen voor een voordracht van een SEC-lid of gastspreker, die zowel een informatief, essayistisch, persoonlijk of wetenschappelijk karakter kan dragen. Daarbij staat de discussie na afloop centraal, een discussie die eerder doet denken aan een intensief gesprek, waarin ervaringen, inzichten, visies en ideeën worden getoetst aan en gedeeld met een geïnformeerd publiek. Lid worden van de SEC betekent aldus participeren, de eigen expertise inbrengen en deze op de proef stellen. In dit proces heeft een ‘politique de la culture’ plaats en kunnen nieuwe inzichten ontstaan.

De SEC gaat terug tot de nadagen van de Tweede Wereldoorlog. Oprichter Umberto Campagnolo (1904-1976) wilde een Société Européenne de Culture oprichten in de ware zin van het woord. Een Société die in het splijtende Oost en West Europa haar eenheid zou hervinden door een “politique de la culture” en de “dialogue”. Umberto Campagnolo vond veel steun. bij mensen als o.a. Thomas Mann, Jean Paul Sartre, Henri Matisse, Arnold Toynbee of Isaiah Berlin (in Nederland onder meer bij Coen van Emde Boas, Jan Romein, Willem Sandberg, Arthur van Schendel, Victor van Vriesland en H. Th. Wijdeveld), die later ook bijna allemaal leden van de SEC werden.

In 1950 was de daadwerkelijke oprichting een feit. De SEC vestigde zich in Venetië en er ontstonden afdelingen in bijna alle Europese landen. Het hoofdkantoor was vanaf het begin gevestigd in Villa Hériot op het eiland Guidecca in Venetië. Binnenkort vind de verhuizing van het hoofdkantoor naar Pescia (Toscane) plaats. Het archief van de SEC bevind zich nu in een afdeling van de Historical Archives of the European Union in de prachtige Villa Salviati van het European University Institute te Florence (Klik hier).

Momenteel bestaat de SEC uit 15 verschillende nationale afdelingen en zijn er daarnaast individuele leden in de USA, Israël en Mexico. De organisatiestructuren en verdere internationale links zijn hier te vinden. De huidige leden vertegenwoordigen diverse beroepen en achtergronden: kunsthistorici, schrijvers, filosofen, historici, rechters, advocaten en kunstenaars.
Laureaten van de SEC zijn tot nu toe de Tsjechische oud-president Václav Havel, de Duitse oud-bondspresident Richard von Weizsäcker en de Poolse oud-minister voor Buitenlandse Zaken Bronislaw Geremek geweest. Tegenwoordig buigt zich een internationale commissie over een nieuw voorstel. Erelid is de Italiaanse filosoof Norberto Bobbio (1909-2004).

Na de val van de Berlijnse Muur is het streven van de SEC om ook in de nieuwe Europese maatschappelijke omstandigheden vast te houden aan het ideaal van een “politique de la culture”, nu niet meer alleen tussen Oost en West zoals tot 1989 voornamelijk het geval was, maar ook door een dialoog tussen Noord- en Zuid-Europa. Ook de nieuwe rol van Europa in een sterk veranderende wereld wordt een belangrijk thema in de toekomst.

Regelmatig worden internationale conferenties georganiseerd, tot nu toe o.a. in Boekarest, Weimar/Jena, Moskou/Kazan, Pescia, Innsbruck en regelmatig in Venetië zelf. Voertalen zijn Frans, Engels, Italiaans en Duits. De laatste grote conferentie vond in 2012 plaats op Schloss Neuhardenberg bij Berlijn. Bijdragen worden in het viertalige tijdschrift van de SEC: Comprendre - Revue de Politique de la Culture gepubliceerd. Uitgever was Giuseppe Galasso (1929-2018), oud-president van de SEC en van de Biennale di Venezia. De laatse uitgave verscheen in 2012 met als titel: "Éthique globale – Dialogue des cultures et la perspective européenne". Vanaf medio 2017 zal ook een online toegang tot het tijdschrift beschikbaar zijn. Publicaties van de leden van SEC-Nederland zijn hier te vinden.

Daarnaast organiseert de SEC (tot nu toe meestal in samenwerking met de Sapienza Università di Roma) jaarlijks of tweejaarlijks een Internationale Summerschool in Venetië of Rome waar studenten uit alle Europese landen met het concept van de SEC rond een bepaald thema bekend worden gemaakt. De studie wordt gecertificeerd. Aan sommigen wordt een beurs verleend.
Sinds 2014 werd de reeds bestaande samenwerking met de Franse afdeling in Parijs (verder) geïntensiveerd.

Culturen worden beïnvloed door religies. Het najaar van 2023 en het volgend voorjaar van 2024 onderzocht SEC Nederland per religie in hoeverre er sporen zijn te vinden van die religies in de Europese cultuur. Er waren edities over het Hindoeïsme, Jodendom, Boeddhisme, en de invloed van het Midden-Oosten op Europa op het vlak van kunst- en cultuuruitingen. De cyclus werd afgesloten door een lezing over zingeving.

Volgende lezingen in 2024:Vorige lezingen in 2024:

Maandag 13 mei
Rens Bod

Een wereldgeschiedenis van zingeving. Meer...


Maandag 11 maart
Thijs Gerbrandy

gaat in op de invloed van het Midden-Oosten op Europa op het vlak van kunst- en cultuuruitingen. Meer...


Maandag 12 februari
Zen meester Maurice Knegtel

sprak over de acculturatie van het Zen bhoedisme in het westen.
Meer...Lezingen in 2023 en 2022:


Maandag 11 december
Prof. dr. Emile Schrijver

Maandag 11 december sprak Prof. dr. Emile Schrijver (1962) over het Jodendom. Hij is directeur van het Joods Historisch Museum en het Joods Cultureel Kwartier en bijzonder hoogleraar in de Geschiedenis van het joodse boek aan de UvA. Meer...


Maandag 13 november
Het tweede deel van de lezing van Alexander Reeuwijk. Meer...


Maandag 9 oktober
Alexander Reeuwijk
Alexander is schrijver en reiziger. Meer...

Maandag 12 juni
Jelle Zuidema, Universiteit van Amsterdam.
Gigantische taalmodellen: de wetenschap achter ChatGPT, nieuwe kansen en nieuwe gevaren Meer...

Maandag 8 mei
Raymond van den Boogaard is journalist en historicus. Raymond beschreef Poetin en de zijnen in een historische politieke context. Meer...


Maandag 13 maart 2023
Fiona Tan,
geboren in Pekan Baru, Indonesië, is beeldend kunstenaar en filmmaker. Ze werkt met fotografie, bewegend beeld en ruimtelijke installaties. Verkenningen van het geheugen, tijd, geschiedenis en de rol van beelden staan centraal.


Maandag 12 december 2022
Peter en Ghica van Emde Boas
Een presentatie over wetenschappelijk werk van een informaticus, twee logici met goede kennis van oud Chinees, en een IT-specialist, over Analyzing the Logic of Sun Tzu in "the Art of War" using Mind Maps.


Maandag 14 november 2022
Meta Knol
Meta is directeur van het European City of Science 2022 in Leiden. Zij vertelt ons over dit speciale jaar. Is er sprake van verbindingen tussen de verschillende wetenschappen? Wordt er op Europees niveau samengewerkt tussen de verschillende universiteiten?

Maandag 12 September 2022
Thomas von der Dunk
Zuid-Tirol is niet Italië!
Zuid-Tirol heeft een zeer bewogen geschiedenis. Cultuurhistoricus en publicist Thomas von der Dunk heeft de historie van deze regio onderzocht en toont dat gevoelens van eenheid en identiteit niet kunnen worden opgelegd door een nationale regering.


Donderdag 16 Juni 2022
Michel Krielaars
Is chef Boeken van het NRC. de SEC heeft hem gevraagd te spreken over de cultuurpolitiek vanaf de jaren ’50 in de voormalige Sovjet-Unie tot het heden in het Rusland van nu.


Maandag 9 mei 2022
Prof. Dr. Anne-Marie Bonnet
Vice-president van de SEC internationaal, over Europa, een "fata morgana”? Een persoonlijke toetsing van Europese normen, waarden en frases.


Maandag 11 april
Marc Jansen
Rusland- en Oekraïnekenner, Oekraïne, grensland van Europa en Rusland.


maandag 14 maart
Sjeng Scheijen
Slavist en specialist op het gebied van de Russische cultuur van de late 19e eeuw en de vroege 20e eeuw. De visie en de receptie van de historische avantgarde in Rusland van toen en nu.